Chirurgie

 

Operatieve ingrepen worden dagelijks uitgevoerd op de praktijk in Oostburg. De meeste standaard ingrepen worden bij ons gedaan, zoals sterilisatie of castratie hond/ kat/ konijn/ knaagdier, wegname van tumoren, amputaties enzovoort.

Wanneer de dieren slapen en voorzien zijn van een infuus in de bloedbaan worden zij voorbereid op de ingreep. Zij worden geschoren en gewassen en krijgen een slangetje in hun luchtpijp. Ze worden aangesloten op de gasnarcose, krijgen (extra) zuurstof toegediend en worden op bewakingsapparatuur aangesloten, deze houdt de hartfrequentie, hoeveelheid zuurstof in het bloed, CO2 in de ademlucht en de temperatuur van het dier in de gaten.
Voorafgaand aan elke ingreep wordt een pijnstiller toegediend en, indien nodig, antibiotica. Een goede pijnstilling speelt een belangrijke rol bij het herstel na een chirurgische ingreep.

 

Na de operatie gaat het dier naar de recoveryruimte en kan hier rustig uitslapen in de couveuse, op/onder een kleed met een warmwaterkruik en eventueel een warmtelamp.
Warmte, rust en goede controle is onmisbaar om goed en rustig uit een narcose te ontwaken.
Wanneer het dier goed wakker is en weer kan lopen mag hij/zij naar huis.